Sådan her undgår du trælse håndboldskader

Mange håndboldspillere kommer ud for skader (håndboldskader), og de kan være svære at undgå, da håndbold er en kontaktsport, men hvis man laver den korrekte træning og ikke springer over hvor gærdet et laveste så kan man forebygge meget.

De typiske skader

I håndbold er det meget de samme skader som opstår. Det er typisk skader omkring skulder, knæ og ankler. Med denne viden i baghovedet kan man med en målrettet træning styrke netop de udsatte områder, og nedsætte risikoen for skader markant. Derudover er der mange, som midt imellem alle træningerne glemmer at lytte til deres egen krop, og bliver ved med at køre på, selvom kroppen rent faktisk prøver at sige stop. Derfor kan det ikke understreges nok, at hvis man mærker smerter nogen steder, så gælder det om at få det undersøgt. I de fleste klubber her i Danmark, der er man heldigt at have tilknyttet en fysioterapeut eller lignende, som man kan søge hjælp hos. Typisk vil man kunne lokalisere et problem, og man vil sammen lave et program for øvelser man kan arbejde med.

Ankelskaderinjury

Hvis du skal forebygge ankelskader, så er det en god ide at træne på et vippebræt, da det er med til at give stabilitet i fodleddet, desuden er det også med til at stabilisere knæ og hofter. Med jævnlig træning kan man hurtigt træne sig op.

To gode øvelser der kan anbefales er følgende:

1. Placer begge fødder på vippebrættet, og sænk kanten i den ene side ned mod jorden, og kør rundt 360 grader, uden at kanten slipper jorden. Du skal føle at det er dig som styrer vippebrættet og ikke omvendt

2. Igen placeres begge fødder på vippebrættet, men denne gang gælder det om at holde balancen, så vippebrættet ikke kommer ned og rører jorden. Er dette for svært i starten kan man finde noget at støtte sig til, indtil man er stærk nok til at holde balancen selv.

Knæskader

Som sagt kan øvelserne på vippebrættet også være med til at træne knæene. Mange knæskader kan nemlig undgås hvis man får trænet sin balance, koordination og styrke i knæet. Der findes mange andre styrkeøvelser, og det er vigtigt ikke at starte for hårdt ud, men man skal i stedet bygge på stille og roligt.

Derudover skal man have fokus på hvad for noget fodtøj man har på, da det spiller en stor rolle, og derfor anbefales det at man bruger lidt tid på at finde de rigtige håndboldsko. Man skal vælge en sko hvor man står fast, men ikke for godt fast så man lettere kan få et vrid i knæene.

Skulderskader

Som håndboldspiller er skulderen meget udsat. Derfor er det vigtigt at træne den med de mest basale eleastik øvelser, hvor man får styrket alle de små muskler i skulderne som benytte i forbindelse med et skud. Flere professionelle spillere starter f.eks. med at varme deres skulder op med elastikker hver dag inden træning, og på den måde kan man reducere risikoen for en skade.

Restitution

Husk altid at have fokus på restitutionen efter en træning. Mange skader sker fordi man er slidt eller træt i musklerne, og ved at give kroppen optimale muligheder for at restituere er der også mindre risici for at der sker noget. Dvs. at man skal huske at hvile sig og sove nok, og derudover skal man helst have opfyldt sine energidepoter med en form for mad indenfor 30 min. efter endt træning.

Det kan ofte være svært at forsyninger med i hallen, og derfor er der også mange der benytter kosttilskud, og her kan du læse om weight gainer, som er den foretrukne restitutionsdrik hos mange sportsudøvere.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/6 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Sådan her undgår du trælse håndboldskader, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.