Håndboldregler

Håndbold er en fantastisk holdsport, der dyrkes indenfor på en bane der måler 20m x 40 m. Denne teskt indeholder de grundlæggende regler og andre småting, som er brugbare.

Håndbold er en holdsport, hvor der spilles med en bold. 2 hold fordelt med 7 spillere på hvert hold spiller af to halvege. Halvegenes længde afhænger af alder og niveau. Som senior spiller man 2 halvege af 30 minutter hver. Efter de to halvege er afsluttet, vinder holdet med højest antal scoringer. Spillerne og dommerne siger også tak for kampen ved at stille op på midten og give hinanden hånden.

Klik her for at se udvalget af håndboldsko

Opstilling på banen

På håndboldbanen er man syv spillere. 1 målmand og 6 markspillere. Afhængig af niveau og alder skiftes der mellem at være i forsvar og angreb. Ofte laver man såkaldte forsvars-angrebs udskiftninger, hvis man har spillere på holdet, der er bedre til at score end til at dække op.

Som skrevet tidligere indgår en bold i spillet. Spillerne fordeler bolden rundt ved at kaste den til hinanden. Der scores mål ved at kaste bolden over målstregen i modspillernes mål. Når slutfløjtet lyder, er det holdet med flest scoringer der vinder.

Håndboldbane

Som ordet “håndbold” i den grad også antyder, er en af de grundlæggende håndboldregler, at bolden ikke må berøre en spillers fødder.

Sker det ubevidst, at håndbolden rammer en spillers fod, dømmes der frikast. Hvis en spiller bevidst rør håndbolden, giver dommeren stadig frikast til det modsatte hold, samtidig med at spilleren bliver udvist (får 2 minutter og skal sidde ude på bænken).

Der er dog en undtagelse for at røre bolden med fødderne. Målmændende må gerne røre bolden med fødderne, lige så tosset som de vil. Hvis målmændende skal røre bolden med fødder, skal de være befinde sig indenfor målcirklen (ses på illustrationen til venstre).

En spiller må ikke tage mere end 3 skridt, før personen enten kan vælge at stoppe op og kaste bolden til en medspiller eller vælge at tage en dribling. Hvis spilleren har taget de tre skridt og vælger at løbe videre, skal spilleren tage en dribling. Ellers dømmes der skridt, og modstanderen får frikast.

En håndboldbane har også sidelinjer. Sidelinjen er det stykke, der måler 40 meter. Hvis bolden kastes ud over sidelinjen, vil det hold, som ikke rørte bolden sidst få indkast (og dermed få bolden). Udover at der dømmes indkast ved sidelinjerne, dømmes der også indkast ved baglinjerne. Her er det dog lidt anderledes. Hvis det forsvarende hold kaster bolden over egen baglinje, dømmes der indkast. – Dog ikke hvis målmanden sidst har rørt bolden. Derfor er det vigtigt, at målmanden hele tiden er klar til at puffe til bolden.

Et kig på illustrationen igen og du vil se, at banen er omgivet af to målcirkler. Det er stedet, hvor målmanden har “helle”. På den måde ment at det kun er målmanden, der må være inden for målcirklen. Som du oftest har set i kampe på tv´et, bliver der af og til dømt overtrådt. Det dømmes så snart en angrebsspiller træder ind i målcirklen med bolden i hånden. Så dømmes der frikast til det forsvarende hold. Det samme gælder forresten for en forsvarspiller, som ikke må stå i feltet og dække op.

Hvis en spiller forholder sig passivt i 3 sekunder med bolden, kan dommeren vurdere, om der er tale om passivt spil/nøl. Men det sker kun, hvis spilleren står stille uden at tage nogen dribling og lignende. Hvis dommeren vurderer, at der er passivt spil, rækker dommeren hånden i vejret, og hvis det angribende hold ikke gør sig synlig i et forsøg på at score mål, dømmes der frikast, og det forsvarende hold får dermed bolden.

Øvelse gør mester

Øvelse gør mester

Andre håndboldregler: kort og udvisninger

Under en håndboldkamp er der selvfølgelig yderligere regler, som du skal have styr på. De almindelige forseelser dømmes efter de gældende håndboldregler, som inkludere at rive eller slå bolden ud af modstanderens hånd, at spærre/screene for en modspiller med arme, hænder, ben eller på en anden måde at bruge kroppen til at flytte eller skubbe ham væk. Der dømmes altså også, hvis der er tale om farlig brug af albuer, at fastholde en modspiller og at løbe eller sågar springe ind i en modspiller.

Normalt vil en dommer op til flere gange foretage udvisninger og give advarsler for brud på de gældende håndboldregler. En udvisning i håndbold gælder kun 2 minutter, og i de 2 minutter skal holdet spille 6 mand på banen. Efter de 2 minutter må holdet igen spille med 7 mand på banen. Hvis en spiller får 3 udvisninger i løbet af en kamp, skal han efter de almindelige håndboldregler have rødt kort. Når en spiller får rødt kort, må han ikke spille mere og skal forlade hallen. Spilleren kan stadig erstattes af en holdkammerat, som kan komme ind og spille efter de to minutter er udløbet. For mindre brud på håndboldregler gives der gule kort – to gule kort resultere i en udvisning.

Hvis der spilles meget farligt spil, kan en spiller blive diskvalificeret (direkte rødt kort) men kan igen erstattes af en spiller efter 2 minutter. Hvis der er tale om særlig voldsom adfær (slag, spark eller spyt), kan en spiller bortvises. Ved bortvisning skal holdet spille i undertal resten af kampen. Der må ikke indsættes nogen spiller.

Læs de komplette håndboldregler på Dansk Håndbold Forbunds hjemmeside.

Blødere regler som U6 og U8

Som U6 og U8 spiller vil reglerne slet ikke gælde på samme måde. I disse aldersgrupper gælder det for børnene om at lære spillet og mærke sammenholdet ved at spille et holdspil som håndbold. Dommerne er oftest unge håndboldspillere, og de plejer ikke at dømme, hvis man tager et skridt for meget.

I U6 og U8 vil der næsten aldrig være behov for udvisninger eller lignende.

Dommertegn

Det er godt at have styr på de forskellige dommertegn. Der er i hvert fald nogle, du skal have styr på og andre, som ikke er så vigtige (dels fordi de ikke optræder så tit).

Du kan se mere om de forskellige dommertegn på Danmark Håndbold Forbunds hjemmeside.

Udskiftningsområdet

Når man under kampen udskifter spillere, skal man være opmærksom på reglementet for udskiftningsområdet.

1. Udskiftingsområdet befinder sig uden for én af sidelinjerne til venste og til højre for midterlinjens forlængelse indtil 1,5 meter i udskiftningsbænkenes forlængelse.

2. Hvis du sidder på udskiftningsbænken skal du være iklædt sportsbeæklædning som ikke kan skabe forveksling med modspillerholdets markspillere.

3. Et hold træner/leder skal styre og vejlede holdet på en fair måde og udvise god sportslig ånd. Træneren burde sidde på bænken, men har ret til at bevæge sig inden for “coachingzonen”. Det er et område lige uden for udskiftningsbænken.

Læs resten af reglementet for udskiftningsområdet på Dansk Håndbold Forbunds hjemmeside

————————————————————————————————————————————————————-

Når du føler at du har styr på de grundlæggende håndboldregler kan du se på vores træningsøvelser!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/6 (36 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +8 (from 8 votes)
Håndboldregler, 5.0 out of 6 based on 36 ratings
 • March 2015
 • October 2014

 • 2 Responses

  1. Peder
   Peder December 7, 2015 at 10:16 am |

   I skriver at 2 gule kort kan give en udvisning. Er det så en udvisning i 2 minutter ?

   Reply

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.